e-estonia

Estonija: Slučaj prvog „elektronskog državljanstva“ na svetu

Estonija, majušna baltička zemlja, nekada članica Sovjetskog saveza, a sada članica Evropske unije, po mnogo čemu je primer na koji se treba ugledati. Oblast u kojoj je Estotnija svakako daleko ispred ostatka sveta jeste svesrdno korišćenje tehnologije i njenih potencijala u korist građana svoje zemlje.

Pametna upotreba tehnologije

Estonija je država koja u punom kapacitetu koristi informacione tehnologije kao instrument za povećevanje administrativnog kapaciteta i obezbeđivanje inovativnog životnog okruženja za svoje građane, nudeći im mogućnosti o kojima ostatak planete i dalje mašta. U tome je svetski lider.

Svakom svom građaninu starom 15 godina Estonija izdaje specijalnu elektronsku idetifikacionu karticu (ID card) podržanu specijalnom IT platformom (X road) koja mu nudi mogućnost korišćenja oko 4 hiljade online servisa, omogućujući mu da na taj način, elektronski, putem interneta, upravljaja svojim finansijama, da odveć brzo i lako registrujuje, pokrene i vodi svoj biznis, ili da plati kaznu za parkiranje. Moguće je čak ostvariti uvid u zdravstveni karton, putem smart tefona. Ovu mogućnost koristi 90% Estonaca i Estonki, od čega je trećina koristi i za izborno izjašnjavanje.

Estonija je prva država na svetu koja je svojim građanima ponudila mogućnost glasanja putem interneta. Nakon svojevrsne “generalne probe” i lokalnih izbora 2005. godine, građani Estonije više puta su imali mogućnost da na izbore izađu ulaskom na internet umesto izlaskom na birališta. Na izborima Evropski parlament 2014. 31.3% izašlih birača je svoje glasačko pravo iskoristilo na internetu.

Ovaj tekst, pak, prvenstveno nastoji da predstavi odluku koja je na snagu stupila prvog decembra prošle godine, koja je od Estonije stvorila prvu državu na svetu koja nudi mogućnost “digitalnog državljanstava” građanima iz čitavog sveta koji nisu njeni državljani.

“Elektronsko državljanstvo”?

Odlukom iz oktobra prošle godine, koja je stupila na snagu prvog decembra, svet je bogatiji za jedno savim novo iskustvo. Estonija je prva država na svetu koja je pozvala građane iz čitavog sveta da postanu njeni “elektronski državljani”. Rešenje je utemeljeno na dosadašnjem pozitivnom iskustvu korišćenja informacionih tehnologija, eksperimentalnog je karaktera i predstavlja istorijski presedan.

Ne radi se o klasičnom obliku državljanstva, u slučaju kog se državljanstvo poklapa sa statusom građanstva, kao izvorom suvereniteta  i statusom koji sa sobom nosi niz recipročnih prava i dužnosti. Kao elekronski državljani niste građnin/ka Estonije, niti državljanin u punom smislu. U pitanju je specificna vrsta privilegije, koja pruža niz mogućnosti, ne ustavno pravo.

Elektronsko državljanstvo, konkretno, nudi vam elektronski pristup javnim službama Estonije, ali i javnim službama Evropske unije, kao i pristup postojećim i budućim privatnim servisima, uključujući mogućnost provere i potvde identiteta, korišćenje bankarskih usluga, računovodstvenih, ili različitih drugih vrsta korporativnih usluga. Ideja je u povećanju mogućnosti, koje se prvensteveno tiču biznisa, u oblasti pružanja i davanja usluga. Na primer, možete da osnujete firmu u Estoniji i da sve aktivnosti (digitalno potpisivanje svih vrsti dokumenata, uključujuci i one koji se tiču poreza),  izvršavate na internetu.

Mogu da imam kompaniju u Evropi, a da živim bilo gde. Budućnost sveta će tako da izgleda!”, komentar je oduševljene Brazilke na novonastalu mogućnost, koji sažima jednu od centralnih tačaka ovog koncepta. Gde god da se nalazite, možete da radite i poslujete u/iz Estonije, jer ste tamo, iako virtuelno, legalno. Kao elektronski državljanin Estonije, s obzirom da je Estonija članica Evropske unije, možete da poslujete i na tržistu Evropske unije. U Estoniji postoji poredak koji u sebe može da integriše i “virtuelne državljane”, nudeći im set određenih mogućnosti i naročitih pogodnosti.

Čarobni detalj: čitav proces postajanja “elektronskog Estonca/ke” je brz, jednostavan i jeftin. Potrebno je samo da dodjete do digitalne identifikacije koja se ostvaruje kroz ID kartu, tako što ćete priložiti biometrijske podatke. Čitava operacija košta samo 50 evra. Poziv je otvoren, ali ipak dovoljno kontrolisan. Pre izdavanja ID karte sledi elementarna provera kandidata. Proces izdavanja traje dve nedelje. Ideja je da se u budućnosti proces dodatno olakša, tako što će umesto fizičkog dolaska u Estoniju biti dovoljan odlazak u neku od ambasada širom sveta.

Namere i očekivani efekti

Program je osmišljen da podrži estonsku ekonomiju i društvo u procesu globalizacije, pametno je otvarajući prema svetu i budućnosti, svesrdnim i smelim korištenjem mogućnosti koje nude infomacione tehnologije, ostavljajući državne granice u domenu fizičkog sveta, oslanjajući se na mogućnosti koje pruža internet. U pitanju je program koji potvrdjuje vodeću ulogu Estonije u primeni tehnologije u javne svrhe, od koga građani Estonije i Estonija, kao država, gotovo isključivo mogu da profitiraju.

Program je namenjen svima onima koji bi na bilo koji način mogli da iskoriste mogućnost poslovanja iz Estonije, prvenstveno preduzetnicima koji bi mogli da iskoriste benefite poslovanja iz ove baltičke zemlje koja je jedna od najpogodnijih za poslovanje na svetu. Na ovaj način Estonija jača svoju ekonomiju. Program je takođe namenjen stranim investitorima uključenim u ekonomiju Estonije, klijentima i partnerima kompanija iz Estonije, kompanijama iz Evrope i sveta, obrazovnom sektoru, ali i svima zainteresovanima za korišćenje digitalnih servisa, odnosno svima kojima ova mogućnost može da olakša život i donese korist.

Donosioci odluka očekuju da će 2025. godine biti 10 miliona elektronskih državljana Estonije.  Sve relevantne međunarodne organizacije prepoznaju Estoniju kao izuzetnu ekonomsku destinaciju, u kontekstu uslova poslovanja, što bi trebalo da predstavlja dovoljan razlog za ozbiljan priliv elektronskih državljana iz najrazličitijih delova sveta. Pored imidža i defitivnog potvrđivanja svoje neprikosnovene tehnološke inovativnosti i liderstva, Estonija na ovaj način otvara mogućnost uključivanja velikog broja novih aktera u svoj, ali i ekonomski sistem Evropske unije. Sa druge strane, teško je pronaći mesta na kojima građani Estonije gube.

Pouka?

Budućnost pripada onima koji su spremni da smelo i pametno inoviraju. “Da mi iznenadimo budućnost, a ne ona nas”, komentar je iz jednog domaćeg filma koji bi mogao da se primeni na slučaju Estonije. Inovativni koncept “elektronskog državljanstva” kojim Estonija piše savremenu istoriju još je novorodjenče, koje će se razvijati. Dodao bih: novorodjenče koje obećava.

Pitanje za razmišljanje, umesto zaključka: Šta nas u Srbiji sprečava da više razmišljamo o budućnosti i da koristimo dostignuća nauke i tehnološkog napretka, imajući tudja pozitivna iskustva na umu?

 Autor – Filip Milenković